LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 66.500 de crime de război rusești înregistrate pe teritoriul ucrainean de la începutul războiului

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 66.500 de crime de război rusești înregistrate pe teritoriul ucrainean de la începutul războiului

Este a 340-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Procuratura Generală a Ucrainei a raportat, sâmbătă, că armata rusă a comis 66.743 de crime de război de la începutul războiului în Ucraina.

Foto Profimedia

UPDATE 06:30 Atac rusesc distruge infrastructura civilă din regiunea Sumi

Forțele armate ruse au bombardat orașul Seredyna-Buda aflat în regiunea Sumi. În urma atacului a fost distrusă o bază sportivă, o grădiniță și câteva clădiri rezidențiale. Orașele din regiunea Sumi sunt bombardate frecvent fiind situate în apropiere de granița cu Rusia.

UPDATE 06:00 Ucraina negociază cu aliații pentru obținerea unor rachete cu rază lungă de acțiune

Consilierul principal al președintelui Zelenski afirmă că Ucraina se află în discuții accelerate cu aliații săi în ceea ce privește obținerea unor rachete cu rază lungă de acțiune.

”Pentru a reduce drastic arma principală a armatei ruse, artileria pe care ei o folosesc azi pe linia frontului, avem nevoie de rachete care să le distrugă depozitele militare.

De aceea, în primul rând, negocierile sunt deja în desfăşurare. În al doilea rând, negocierile se desfăşoară într-un ritm accelerat”, a declarat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak.

UPDATE 05:00 Procuratura Generală a Ucrainei a înregistrat peste 66.500 de crime de război rusești pe teritoriul ucrainean

Procuratura Generală a Ucrainei a raportat, sâmbătă, că armata rusă a comis 66.743 de crime de război de la începutul războiului în Ucraina. Potrivit agențiilor de aplicare a legii ucrainene, pe timpul războiului au fost uciși cel puțin 459 de copii, relatează The Kiev Independent.

UPDATE 00:00 Locuitorii din Toreţk (Bahmut) nu au apă, căldură, gaz, iar magazinele sunt închise

Locuitorii oraşului minier Toreţk din regiunea Doneţk din Estul Ucrainei sunt nevoiţi să trăiască în condiţii inumane, din cauza războiului declanşat în urmă cu mai bine de 11 luni de Federaţia Rusă. Ei nu au nici apă, nici căldură, nici gaz, iar deseori sunt lipsiţi şi de energie electrică. Magazinele care vând alimente, produse de igienă sau industriale sunt închise, iar viaţa localnicilor din Doneţk depinde în mare măsură de ajutoarele umanitare pe care diferite organizaţii internaţionale le trimit în zonă.

"Astăzi ne ajută mult administraţia regională, administraţia militară raională şi multe organizaţii internaţionale, care asigură pachete cu alimente de bază, produse de igienă, lanterne şi alte obiecte care ajută populaţia aflată în această zonă. Serviciile comunale, în comparaţie cu anii precedenţi, lucrează în regim accelerat. În afară de funcţiile pe care le aveau până acum, se ocupă şi de furnizarea de lemne şi cărbune pentru populaţia care are nevoie de aceste servicii. Tot ei se ocupă şi de înlăturarea efectelor atacurilor din partea armatei ruse", susţine şeful Administraţiei Militare din oraşul Toreţk din raionul Bahmut, Vasîli Cincik, într-o declaraţie acordată sâmbătă pentru AGERPRES.

Armata Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina

Forţele armate ale Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în urmă cu 11 luni, informează sâmbătă dpa.

Astfel, armata poloneză a recrutat anul trecut 13.742 de noi soldaţi profesionişti, a anunţat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, la Lublin. "Acesta este un record de la abolirea conscripţiei", a adăugat ministrul.

Ultima conscripţie din Polonia a avut loc în 2008. La scurt timp după aceasta, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat.

Forţele militare ale Poloniei numără în total în serviciul său 164.000 de bărbaţi şi femei, inclusiv 36.000 de membri voluntari de unităţi de securitate naţională.

Varşovia şi-a majorat recent investiţiile în apărare după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Armata Poloniei ar urma să fie majorată până la 250.000 de soldaţi profesionişti şi 50.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională.

Polonia a decis să atragă mai mulţi cetăţeni în forţele sale armate, introducând serviciul militar de bază voluntar şi cursuri de pregătire militară de o zi la nivel naţional pentru cei interesaţi.

UPDATE 18.20 Tancurile singure nu vor câștiga războiului din Ucraina. SUA vor trebui să intensifice programul de pregătire a armatei ucrainene

Statele Unite vor trebui să-și intensifice programul de pregătire pentru a se asigura că armata ucraineană poate folosi eficient toate echipamentele furnizate de Occident.

Cu tot zgomotul despre tancurile de luptă avansate pe care Ucraina le va primi din Vest, ele nu vor fi glonțul de argint care îi va permite Kievului să câștige războiul. În schimb, armata Statelor Unite va încerca, încă o dată, să refacă o armată după propria imagine pentru a oferi Ucrainei cea mai bună șansă de a sparge apărarea rusă înrădăcinată.

Pentru a face acest lucru, Statele Unite și aliații săi nu vor trebui doar să furnizeze tancurile, vehiculele blindate și munițiile avansate promise, ci și să extindă ceea ce a fost un program de antrenament ad-hoc pentru a învăța armata ucraineană să folosească toate noile echipamente. Va fi un curs accelerat în ceea ce armata americană numește război combinat cu arme, ceva care durează luni, dacă nu ani, pentru ca unitățile americane să stăpânească această artă a războiului. Detalii aici

UPDATE 18.16 Bombardamente în estul Ucrainei: Trei persoane ucise într-un atac efectuat de ruși. Moscova acuză armata ucraineană de un atac asupra unui spital

Trei persoane au fost ucise şi alte 14 rănite, sâmbătă, în urma unui atac cu rachetă în oraşul Kostiantinivka din regiunea Doneţk. Potrivit autorităţilor locale, victimele sunt doi bărbaţi, de 33 şi, respectiv, 36 de ani, precum şi o femeie de 70 de ani, care fugise din Herson.

De cealaltă parte, Rusia a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a bombardat un spital din regiunea Lugansk și a ucis 14 oameni şi a rănit alţi 24. Detalii aici

UPDATE 16.35 Ursula von der Leyen asigură Ucraina de sprijinul necondiționat al UE

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, înainte de summitul UE-Ucraina de săptămâna viitoare, că Ucraina beneficiază de sprijin necondiţionat al blocului comunitar şi că această ţară trebuie să reziste în faţa atacurilor ruseşti pentru a apăra valorile europene, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!